Клатушките за пъстърва - съвети и мнения

Любителите на риболова на пъстърва не са никак малко у нас. И това е напълно логично предвид факта, че ловенето на този вид риба е истинско предизвикателство и изисква не само много търпение, но и голяма доза майсторлък.

Къде, кога и на какво кълве пъстървата в България?

Царицата на сладководните риби, както наричат пъстървата, е студенолюбива риба, която се храни предимно с ларви,насекоми и малки рибки.Тъй като обича студените води, тя е активна към края на зимата,през пролетта и късна есен.У нас най-разпространените са балканската и дъговата пъстърва.Балканската пъстърва обитава горните течения на бързотечащите, студени води на реките и високопланинските езера, докато дъговата предпочита езера и язовири.И двата вида са много лакоми, много плашливи и кълват на ''булдо'' , плувка или клатушки.

Видове клатушки за пъстърва 

Това са вид изкуствени примамки, които се въртят или “лъкатушат”, имитирайки ранена риба.освен това могат да са с различна форма, цвят и тегло.Използват се като примамки за пъстърва при различни техники на риболов като спининг, тролинг, джигинг и други.

Mepps XD Brown Trout

Ако харесвате риболов в дълбоки езера и реки, както и в силни течения трябва да изпробвате Mepps XD(Xtra Deep).
               View more > > >

Микро-клатушки Sea Buzz Area Zulu

Микроклатушка за  риболов на пъстърва, която също така е подходяща и за кефал, костур, липан и други хищни и мирни риби.
View more > > >

Mikado Needle

Тънък плаващ воблер с агресивно действие, което много отчетливо се пренася и усеща на въдицата. По време на водене създава малко съпротивление и има трептяща игра, която имитира болна рибка
               View more > > >

Robinson Minnow

Невероятен воблер, който може да се ръководи, както желае риболовецът. Когато се дърпа плавно, Minnow се държи като класически воблер с удължено тяло и малка лопатка - имитира мързелива риба

View more > > >

Facebook